پینوشت:
از مصطفی ملکیان چندان شناختی ندارم. مدتی بود که به لطف معرفی و تأکید دوستان و زیاد شنیدن اسم این بزرگوار، ترغیب شده بودم تا او را به صورت جدیتر دنبال کنم. همان کاری که دوست داشتم با دکتر سروش انجام دهم و آنچنان که باید به دلم بنشیند، این کار را انجام ندادهام. اما یک فایل صوتی را در کانال تلگرامیشان شنیدم که برایم جالب بود. احساس کردم بد نیست آن را اینجا، و البته بیشتر برای خودم، تکرار کنم.
اصل نوشته:
یک فایل صوتی در کانال بارگذاری شد. تیتر آن برایم جذاب آمد. احساس کردم بد نیست برای آشنایی اولیه، این فایل صوتی را از ایشان گوش بدهم.
فایل صوتی تفاوت رجوع به متخصص و تقلید چیست؟ - مصطفی ملکیان
ایشان میفرماید:
تقلید راجع به هرچیزی نادرست است. منتها تقلید غیر از رجوع به متخصص است.
...
(1)
اگر عقل و وجدان اخلاقیِ «من»، حکم کرد که کسی در یک زمینه از من آگاهتر و نسبت به من نیکخواه است، میتوانم به او رجوع کنم و از او نظر بخواهم.
*ممکن است پزشکی نسبت به من آگاهتر باشد ولی نسبت به من نیکخواه نباشد. پس باید مراقب باشیم.
(2)
ضمناً اگر نسخهای گرفتم، مجدداً با عقل (و ترازوی) خودم بسنجم که ببینم چنین نسخهای برای من اثربخش بوده است یا خیر؟ یعنی مثلاببینیم اگر نسخهای گرفتیم، ببینیم آیا سردرد ما بهتر شده است یا خیر؟
ایشان در پایان نیز میفرماید:
رجوع به متخصص همیشه کاری عقلایی است و هر عاقلی رجوع به متخصص میکند چون میداند که هرچقدر هم کار بکند، فقط در یک شاخۀ فرعیِ فرعیِ فرعیِ فرعیِ فرعی از یکی از علوم متخصص شده. در بقیۀ علوم باید به بقیه رجوع کند چراکه چاره ای ندارد.
پینوشت:
مدتی پیش به دوستی گفتم:
از روندی که در پیش گرفتهام، میترسم. گمان میکنم دارم از یک نفر تقلید میکنم و دوست ندارم به چنین روندی مبتلا شوم.
آن روز او به من حرفی نزد اما چندی پیش که این فایل صوتی را گوش دادم، دلم کمی آرام گرفت. فهمیدم اگر عقل و وجدان من حکم کرد که کسی در یک زمینه از من آگاهتر و نسبت به من نیکخواه است، هیچ اشکالی ندارد که به او مراجعه کنم. ضمناً اسم این مراجعه، رجوع به متخصص است نه تقلید.
فکر میکنم باید بیش از اینها برای بزرگوارانی چون دکتر ملکیان وقت صرف کنم تا بتوانم خودم را بهتر و بیشتر بشناسم.
ارادتمندِ شما،
سینا شهبازی.